Най – използваните браузъри

Автор
Най – използваните браузъри

Въпросът “кои браузъри трябва да поддържа сайта ми” е често задаван от клиенти и програмисти. Отговорът се намира в списъка с най – често използвани браузъри. Но дали всъщност има значение?

Най – използваните браузъри според StatCounter за 2020 година за България:
 • Chrome 63.0 — 33.55%
 • Chrome for Android – 27.6%
 • Firefox – 57.0 — 8.75%
 • Safari за IPhone — 4.51%
 • Edge (IE 11.0) — 3.54%
 • Chrome 49.0 — 2.17%

Статистиката в световен мащаб се различава. Както с най – използваните браузъри, така и в използването на сайтове и прочие.

 • Моделите варират значително в отделните региони. Ето и един пример, Yandex е втория от най – използваните браузъри в русия с 12.7% дял. Sogou е третия от най – използваните браузъри в Китай с 6.5% дял. Opera Mobile/Mini е с 28% дял на използваемост в Африка.
 • Новите версии на браузъра излизат редовно. Chrome, Firefox и Opera получават актуализации на всеки шест седмици. В този ред на мисли ще е доста непрактично да използваме стари версии на браузърите си.
 • Същите браузъри могат да работят по различен начин между устройствата и операционните системи. Chrome е достъпен за различни издания на Windows, MacOS, Linux, Android, iOS и новата операционна система ChromeOS, но това не е означава, че те са едни и същи.
 • Има изключително огромен избор от стари, нови, странни и прекрасни браузъри на редица устройства, включително игрови конзоли, четци за електронни книги и смарт телевизори.
 • Вашият сайт никога няма да има напълно точна статистика, през какъв именно браузър е достъпван, защото има много такива, които всъщност използват корените на някой от големите.

Дали браузърите се различават толкова много?

Въпреки огромния брой приложения, в крайна сметка всеки браузър има за цел да изобразява Уеб страници. Те постигат това с огромно прецизно ядро и винаги се усъвършенстват ежедневно и с всеки ъпдейт.

 • Webkit се използва в Safari на macOS и iOS.
 • Blink е част от Webkit, който се използва в Chrome, Opera, Vivaldi и Brave.
 • Gecko се използва в Firefox
 • Trident is used in Internet Explorer.
 • EdgeHTML е обновен от Trident и се използва в Edge.

По-голямата част от браузърите използват единна технология. Те са различни проекти с различни екипи, но компаниите си сътрудничат чрез W3C, за да гарантират, че новите технологии се приемат от всички по същия начин. Браузърите са по-близки от тези, които някога са имали, а модерните приложения за смартфони са съвпадащи с технологиите на настолните си версии.

Въпреки това, два браузъра еднакви няма. По-голямата част от разликите са незначителни, но те започват малко по малко да се променят с всеки изминал ден. Една екстра може да бъде напълно приложена в един браузър, докато в друг да участва частично , а в трети изобщо да липсва.

Може ли сайта ми да работи на всеки браузър?

Да. Общо взето един сайт е съставен от HTML, CSS, JAVA и PHP. Всеки един браузър може да обработи информацията на вашия сайт. Естествено, в някои от тях сайта ви няма да може да се показва с всички анимирани ефекти, но в крайна сметка ще се показва най – важното. Именно съдържанието.

Потребителският интерфейс може да се различава в различните браузъри. Старите версии на браузърите стават все по непрактични. Примерно, ако имате платформа за редактиране на видео клипове, то е малко вероятно да зарежда добре на Internet Explorer 7. Възможно е да не работи и на устройство с малък екран през 3G мрежа.

Препоръка за собствениците на Уеб сайтове

Собствениците на сайтове, трябва да се съобразят с някои основни принципи и ограничения в Интернет.

Уеб не е нещо стандартно!

Вашият сайт / приложение няма да изглежда по един и същи начин навсякъде. Всяко устройство има различна операционна система, браузър, размер на екрана, възможности и др.

Функционалността може да се различава

Вашият сайт ще работи за всеки браузър, но функционалността може да бъде различна. Дори нещо толкова важно, колкото поле за въвеждане на дата, може да има разнообразни възможности, но в идеалния случай основното приложение ще продължи да функционира.

Достъп на проекта

Нека бъдем реалисти. Това може да е сайт със съдържание, приложение, подобно на настолни компютри, игра с бързи действия и т.н. Създаване на базово ниво на съвместимост на браузъра. Например, тя трябва да работи върху повечето двегодишни браузъри с ширина на екрана от 600 пиксела при бърза Wi-Fi връзка.

Оценете потребителите

Не разчитайте на статистиката на браузъра в световен мащаб. Кои са основните потребители? ИТ специалисти или не толкова образовани? Дали са личности, малки компании или правителствени организации? Дали седят на бюро или са в движение? Няма приложение, което се отнася за всички – първо се концентрирайте върху основните потребители.

Разгледайте анализите на вашата съществуваща система, където е възможно, но оценявайте основните данни. Ако приложението ви не работи в Opera Mini, е малко вероятно да имате потребители на Opera Mini. По този начин можете да блокирате голяма част от потребителите си, като се има в предвид, че Opera Mini е един от най – използваните браузъри.

Промените са нормални

Удивително е, че една уеб страница, кодирана преди двадесет години, работи днес. Това не е задължително да е хубаво или използваемо, но браузърите остават съвместими назад. (Най-вече: Тагът < blink > може да остане мъртъв!) Но технологията се развива. Колкото по-сложен е вашият сайт или приложение, толкова по-вероятно е той да изисква непрекъсната поддръжка.

Препоръки за уеб програмисти

С малко работа е възможно да поддържате голямо разнообразие от браузъри.

Възползвайте се от интернет!

Мрежата е платформа за устройства. Съдържанието и по-опростените интерфейси могат да работят навсякъде. На съвременен лаптоп, телефон, игрова конзола, IE6 и т.н. Научете основните положения на прогресивното подобрение. Дори и да решите да не го приемете за пълното си приложение, ще има джобове с функционалности, където ще стане безценно.

Не действайте по дефиниция!

Помислете за проблема, преди да достигнете до най-близкия предварително написан модул, библиотека или рамка. Разберете последиците от тази технология, преди да започнете. Рамките трябва да предоставят списък за поддръжка на браузъра, тъй като те са тествани в ограничен брой приложения.

Научете за ограниченията на браузъра и странностите им. Например, ако обмисляте графика на SVG, имайте предвид, че тя може да изглежда странно в IE9 до 11 и да се провали в IE8 и по – долна версия. Това не означава, че това е двоичен избор за отхвърляне на SVG, или за изоставяне на поддръжка на IE. Винаги има компромиси, които не водят до значително развитие. Например:

 • приемането на SVG рендиране е странно, но остава използваемо
 • показва само таблица с данни в IE, или
 • направете изтегляне на SVG, което IE потребителите могат да отворят другаде.

Тествайте рано и често

Не можете да тествате всяко устройство, но разработването на един браузър е безполезно.

Непрекъснато тествайте проекта си в най – използваните браузъри. Оставянето на тестове до края ще има катастрофални последици. Лесно е да обвиняваме инструментите и несъответствията на браузъра, но по-голямата част от проблемите могат да бъдат отстранени по време на процеса на разработка, ако бъдат забелязани рано.

Това не означава, че всичко трябва да работи по еднакъв начин във всеки браузър всеки път. Регресиите на елементите са неизбежни. За пример:

 • Прогресивните уеб приложения не работят офлайн в телефони iPhone и iPad, но работата онлайн е добра.
 • CSS Grid не се поддържа в IE — но трябва да се приемат плаващи, flexbox или блокови резерви с пълна ширина.
 • Настолното издание на Firefox не показва календар за полетата за дата – но потребителите могат да го използват, като въведат датата ръчно.

Инсталирайте селекция от браузъри на вашия компютър за разработка. Потребителите на Mac и Linux могат да получат Microsoft на developer.microsoft.com/microsoft-edge/. По-трудно е за потребителите на Windows и Linux да тестват Safari; онлайн тестови услуги като BrowserStack са най-лесният вариант.

Най – използваните браузъри имат отлични възможности за емулиране на мобилни устройства, но използват няколко реални устройства, за да оценят контрола на допир и производителността на по-бавните хардуерни мрежи.

Използвайте само HTTPS протокол

Мрежата постепенно прави HTTPS предпочитания протокол и тази тенденция ще продължи. Google Chrome и най – използваните браузъри дори започнаха да показват, че сайтове, които не са HTTPS, са несигурни, което е добра причина да конфигурирате сайта си да използва HTTPS. Нашият уеб хостинг партньор, Superhosting, улесни клиентите си да направят преминаването към HTTPS. За да направите това, те автоматизираха инсталирането на Let’s Encrypt SSL сертификати за всички нови WordPress акаунти, а за съществуващите, те направиха преминаването към HTTPS възможно само с едно кликване.

Автор
Нека работим заедно

Разкажете ни вашата идея

ПИШЕТЕ НИ СЕГА

Или се обадете +359 887 353 247

`