5 WooCommerce трикчета

Иван Занков
WooCommerce трикчета за онлайн магазина

На всеки се е налагало, не веднъж да има под ръка WooCommerce трикчета, за да направи нещо къстъмизирано по своя WooCommerce онлайн магазин, но не е знаел как. Разбира се, за всякакви благинки, WordPress предлага десетки-хиляди плъгини и разширения. Проблемът обаче идва с прекаленото много плъгини, които генерират допълнителни JS и CSS стилове, които допълнително забавят Онлайн магазина.

Какво е WooCommerce?

Woo е платформа за електронна търговия, която работи под WordPress. Това означава, че не може да имате онлайн магазин изработен на WooCommerce, ако нямате инсталация на WordPress. Със сигурност, голямата част от вас знаете, че всъщност WooCommerce е плъгин към WordPress. Ние от Студио за Уеб дизайн EXITO, работим с WordPress и WooCommerce още от 2012 г. Вече знаем и запетайките в кода, колко са на брой 🙂 В този материал, ще ви дадем безплатно няколко WooCommerce трикчета, за да можете да добавите или премахнете елементи от магазина си.

WooCommerce трикчета за Checkout страницата

Влезте във вашия CPanel или през FTP и отворете директорията на магазина ви. В повечето случаи, тя трябва да е public_html. Ето пътя до файла, който трябва да редактирате, като имайте впредвид, че трябва да замените „yourtheme“ с наименованието на темата, която използвате, а файла който ще редактираме в function.php.

public_html > wp-content > themes > yourtheme-child > function.php

След като сте открили този доста функционален файл, трябва да го отворите с някой софтуер, който може да го прочете. Всеки компютър разполага с един от тях, а именно Notepad. За по-добра работа и по-добро синтезиране на кода, ви препоръчваме да изтеглите Notepad++.

1. Промяна на Email адреса изпращан по-подразбиране

Променете Email адреса, от който изпращате мейли на вашите клиенти. Много често при неправилна настройка, може да се окаже, че клиентите ви получават мейли за поръчките си от адрес: wordpress@your-site.com, което не изглежда добре. Какво можете да направите? Поставете следния код във файла function.php

 // Това е функция за промяна на email адреса
 function exito_sender_email( $original_email_address ) {
  return 'office@example.com';
  }

 // Това е функция за промяна на Името на изпращача
  function exito_sender_name( $original_email_from ) {
   return 'Моят онлайн магазин';
  }

 // Hooking функцията 
  add_filter( 'wp_mail_from', 'exito_sender_email' );
  add_filter( 'wp_mail_from_name', 'exito_sender_name' );
       

2. Скрийте избора на метод за доставка, ако е изпълнена стъпката за безплатна доставка

Най-вероятно доста от вас са се срещали с неприятната ситуация да зададете 100 лв за безплатна доставка и когато клиента ви ги достигне, в чекаут страницата да му се предлага да избира безплатна доставка или да си плати доставката. В това няма никаква логика, но дали нарочно или не, такъв е модела на платформата. Ето как можете да направите така, че при изпълнено условие за безплатна доставка, да се скриват другите възможности за избор, с изключение на безплатнаа доставка. Отново редактираме function.php файла:

 // Показване само безплатна доставка при изпълнено правило
  add_filter( 'woocommerce_package_rates', 'hide_shipping_when_free_is_available', 10, 2 );

  function hide_shipping_when_free_is_available( $rates, $package ) {
   if ( isset( $rates['free_shipping'] ) ) {
    unset( $rates['flat_rate'] );
    $free_shipping     = $rates['free_shipping'];
    $rates         = array();
    $rates['free_shipping'] = $free_shipping;
    }
     return $rates;
    }
       

3. Преведете английските текстове на Български език в магазина

По някога, а дори и често сме срещали въпроси, как да преведем текст на някое от полетата. Това се отнася също така и за WordPress. Вариантите са два, като всеки един не е грешен в никакъв случай. Единият вариант е с помощта на плъгина Loco Translate, който е напълно безплатен и много функционален. Другият вариант е с помощта на програма за Windows, като файловете за превод обаче трябва да бъдат сваляни, превеждани и връщани обратно към директорията на магазина. За този вариант ще имате нужда от FTP достъп. Нека разгледаме вариантите:

3.1 Плъгин Loco Translate

Влезте в администрацията на вашия WordPress сайт. Едва ли е нужно да казваме, как се влиза в администрацията. Отидете на разширения, в търсачката потърсете Loco Translate и го активирайте.

3.2 Превод на сайта с Poedit.

Можете да свалите софтуера директно от официалния сайт (препоръчително е даже). Сайта е https://poedit.net/ и е безплатно! Свалете програмата, инсталирайте я и започнете да превеждате.

4. Задайте търсачката да търси „Страници, Продукти или Публикации“

На много голяма част от нашите клиенти, преди да ни потърсят се е случвало да им бъде сложена търсачка в онлайн магазина, но тя да не търси продукти, само публикации от блога или страници, което е неефективно. Ето заради такива проблеми създадохме тази публикация WooCommerce трикчета. Та… направо към решението на проблема. За да го направите, трябва да добавите следния код в function.php файла на Вашата child-theme

 // Set search results to display only 'product' post type results
 if ( !is_admin() ) {
 function searchfilter($query) {
  if ($query->is_search && !is_admin() ) {
  $query->set('post_type',array('product'));
  }
 return $query;
 }
 add_filter('pre_get_posts','searchfilter');
 }
       

В този вариант, търсачката на сайта ви ще показва само продукти от Онлайн магазина ви. Ако искате можете да добавите и аргумента „page“, за да търси и страници. Редът от кода $query->set('post_type',array('product')); задава търсенето на продукти. Ако искате да го промените от продукти на страници, просто го заменете с page, а ако искате да добавите и двете , реда ще стане по следния начин:

$query->set('post_type',array('product','page'));

5. Задайте изображения на WooCommerce категориите

Има теми, които са създадени от разработчици, които не ги актуализират. Огромна грешка. Разбира се, винаги е по-добре да не разчитате на готови темплейти, а да ви бъде създадена индивидуална тема за вас. Има колеги, които са перфекционисти и оглеждат и най-дребния детайл. Има обаче и такива, които само гледат как да ви вземат парите и в последствие изчезват и не могат да бъдат открити.

Следващата функция ще добави възможност за изобразяване на снимки на Вашите категории. Идеята е, ако в главна категория искате освен продуктите да се показват и подкатегориите им в началото, това е вашето решение. Най-доброто е, че alt атрибута ще бъде прихванат от името на категорията.

 //Добавяне на изображения на категориите
 add_action( 'woocommerce_archive_description', 'woocommerce_category_image', 2 );
 
 function woocommerce_category_image() {
  
  if ( is_product_category() ){
   
   global $wp_query;
   $cat = $wp_query->get_queried_object();
   $thumbnail_id = get_woocommerce_term_meta( $cat->term_id, 'thumbnail_id', true );
   $image = wp_get_attachment_url( $thumbnail_id );
   
   if ( $image ) {
    echo '< img src="' . $image . '" alt="' . $cat->name . '" />';
   }
  }
 }       
       
Иван Занков
Имате нужда от съдействие?

Разкажете ни. Ние ще помогнем с WooCoomerce

ПИШЕТЕ НИ СЕГА

Или се обадете +359 887 353 247